Informatička infrastruktura

 

Kvalitetna informatička infrastruktura je neophodna za neometano i kontinuirano poslovanje svake tvrtke.

Želite li da vaš informatički sustav dobro funkcionira, umjesto da vam otežava posao, nužno je osigurati kontinuiranu podršku za održavanje sustava. Ugovor o održavanju informatičke infrastrukture s našom tvrtkom osigurat će sve potrebne usluge za kontinuirano održavanje pravilnog rada vašeg sustava.

Ugovor o održavanju informatičke infrastrukture uključuje:

 • Redovnu  provjeru  i  održavanje  informatičke  infrastrukture  u  svrhu  osiguranja optimalnih performansi
 • Instalaciju sistemskih zakrpa vezanih za ispravan rad ili sigurnost operativnih sustava
 • Instalaciju  na  zahtjev  korisnika  (instalacija  poslužitelja,  nove  verzije  softvera, nekritične zakrpe i sl.)
 • Nadzor i održavanje backup sustava (izrada sigurnosnih kopija podataka)
 • Sprečavanje/čišćenje infekcija informatičkog sustava od virusa i ostalih malicioznih programa
 • Održavanje aktivne mrežne opreme
 • Uklanjanje problema u radu po potrebi korisnika
 • Savjetovanje radi postizanja veće stabilnosti i sigurnosti informatičke infrastrukture
 • Izrada dokumentacije informatičke infrastrukture i njeno redovito ažuriranje
 • Izrada mjesečnih izvješća o intervencijama i stanju infrastrukture
 • Prioritet pri servisnim uslugama

Virtualizacija

DRaaS / BaaS

Informatika u oblaku

Sustavi elektroničke pošte (e-mail)

Backup i arhiviranje podataka

Sigurnosna rješenja

Virtualizacija

Virtualizacija informatičke infrastrukture tijekom proteklih nekoliko godina nametnula se kao osnovni model na kojem se bazira svaka konsolidacija postojećeg informatičkog sustava ili projektiranje novog informatičkog sustava.

Glavne prednosti virtualizirane infrastrukture:
• Manji broj fizičkih servera – što znači uštedu kod kupnje informatičke opreme te manju potrošnju električne energije
• Bolja iskoristivost resursa servera (RAM, procesor)
• Lakša nadogradnja sustava i brža implementacija novih (virtualnih) servera
• Brži povratak servisa i podataka u slučaju katastrofe
• Podrška za više operativnih sustava na jednoj hardverskoj platformi (Windows Server 2003/2008/2012, Linux…)
• Jednostavnija implementacija visoko dostupnih sustava

U području virtualizacije oslanjamo se na vodeće virtualizacijske tehnologije kao što su VMware vSphere i Microsoft Hyper-V sa kojima imamo bogato iskustvo i brojne implementacije.

 

DRaaS / BaaS

Kontinuitet poslovanja i dostupnost podataka najvažnija su zadaća u poslovanju svake tvrtke. Kako bi svojim korisnicima pružili najbolju moguću uslugu u tom segmentu, Sistemaš d.o.o. je postao Veeam Service Provider te je u suradnji sa tvrtkom FastSRV razvio dvije nove usluge.
Usluge omogućuju korisnicima da repliciraju svoje podatke, servere ili cijeli datacentar u naš datacentar te na taj način osiguraju nastavak poslovanja i u slučaju kada podaci ili servisi nisu više dostupni na primarnoj lokaciji.
Nedostupnost podataka na primarnoj lokaciji može nastupiti iz više razloga: prirodne katastrofe (poplave, požari, potresi), dugotrajan nestanak električne energije, zaraza virusima, namjerno ili slučajno brisanje podataka itd.
Ugovarajući jednu od ovih usluga, korisnik osigurava nastavak svoga poslovanja jer su njegovi podaci sigurni na drugoj lokaciji. DRaaS usluga opisana u nastavku omogućuje vrlo brz oporavak i pokretanje cijelog poslovanja sa rezervne lokacije.

Disaster Recovery as a Service (DRaaS)
Ukoliko Vam je važan kontinuitet poslovanja i želite se zaštiti od moguće nedostupnosti dijela ili cijele IT infrastrukture Vaše tvrtke… Usluga uključuje:
• Cloud host prilagođen Vašim potrebama. Cloud host omogućuje pokretanje Vaših servera repliciranih u naš datacentar u vrlo kratkom vremenu (<15 min).
• Mogućnost oporavka jednog virtualnog servera ili cijele IT okoline.
• Mogućnost smještaja repliciranih virtualnih servera u jedan od tri datacentra na području Hrvatske.
• Sigurnost podataka osigurana je end-to-end ekripcijom.

Backup as a Service (BaaS)
Ukoliko ste svjesni važnosti podataka koje posjedujete i želite se zaštititi od gubitka istih… Usluga uključuje:
• Cloud repository prilagođen Vašim potrebama. Cloud repository omogućuje smještaj kopije Vaših podataka u naš datacentar i time osigurava dostupnost podataka u slučaju nedostupnosti podataka na primarnoj lokaciji.
• Upravljanje izradom sigurnosnih kopija podataka iz Veeam konzole koja se nalazi na primarnoj lokaciji.
• Sigurnost podataka osigurana je end-to-end ekripcijom.

Obje usluge se plaćaju po upotrebi (mjesečno) i nije potrebna inicijalna investicija u opremu ili licence.

 

Informatika u oblaku

Korištenje usluga i rješenja u oblaku podrazumijeva korištenje informatičkih usluga i rješenja putem interneta. Korisnici mogu pristupiti dokumentima bilo gdje i bilo kada i oni su uvijek na sigurnom. Informatička infrastruktura koja se koristi za pružanje tih usluga se nalazi u podatkovnim centrima čija je sigurnost (zaštita od poplave i požara, backup podataka) i redundantnost (električne energije, pristup internetu, neprekinutost rada u slučaju kvara fizičkog servera) daleko bolja od one koju bi korisnik sam mogao osigurati u svom prostoru.
Očita prednost korištenja usluga u oblaku je ta što nema početnih financijskih ulaganja u vlastiti hardver i softver. Korisnik nema daljnju brigu o nabavi i održavanju hardvera i softvera, već plaća uslugu koju koristi.
Ono što mi možemo ponuditi korisnicima su Microsoft cloud usluge: Office 365 i Microsoft Azure.

Office 365, ovisno o paketu koji korisnik odabere, nudi sljedeće usluge:
• Programi sustava Office – verzija Office programa koje se instaliraju na računalo i verzija Office programa koje se koriste unutar web preglednika
• Elektronička pošta i kalendar poslovne klase, bazirane na Exchange Server platformi
• Videokonferencije i mrežni sastanci koristeći se programom Lync (mogućnost povezivanja s korisnicima programa Skype)
• Zajedničko korištenje datoteka unutar tvrtke, ali i s klijentima i partnerima na siguran način (SharePoint i One Drive for Business)
• Korporativna društvena mreža koja olakšava suradnju zaposlenika iz različitih odjela i s različitih mjesta (Yammer)
• Personalizirano pretraživanje i otkrivanje u cijelom sustavu Office 365 pomoću mehanizma Office Graph
• Sigurnost i zaštita privatnosti unutar paketa usluga Office 365

Microsoft Azure je cloud platforma na kojoj se pokreću mnoge usluge, od kojih ćemo nabrojati samo neke:
• Infrastrukturne usluge (windows i linux virtualni serveri, pohrana podataka, backup, disaster recovery)
• Razvoj i hosting modernih aplikacija (web stranice i aplikacije, mobilne aplikacije, multimedijski sadržaj, okruženje za razvoj i testiranje aplikacija)
• Upravljanje identitetima i pristupom (Active Directory, Više-faktorska autentikacija)

 

Sustavi elektroničke pošte (e-mail)

Zahtjevi korisnika sustava elektroničke pošte su se vremenom izmijenili te se danas traži više od osnovne funkcionalnosti razmjene elektronskih poruka.

Neki od važnijih zahtjeva su:
• Vođenje kalendara (osobnih i grupnih), izdavanje zadataka, zakazivanje sastanaka i korištenje zajedničkih adresara – kolaboracijski servisi
• Pristup poštanskom sandučiću i kolaboracijskim servisima putem web-a te putem mobilnih uređaja
Unified messaging – fax, govorna pošta, e-mail

U području sustava elektroničke pošte koristimo Microsoft Exchange Server – vodeću platformu za elektroničku poštu, kalendarske funkcije i unified messaging koja može udovoljiti svim zahtjevima korisnika.

 

Backup i arhiviranje podataka

Tvrtke bez informatičke podrške vrlo često nemaju sigurnosnu pohranu podataka jer njena važnost dolazi do izražaja tek u situacijama katastrofe. No, kako bi izbjegli takvu situaciju, bez ugrožavanja poslovanja, potrebno je imati kvalitetno konfiguriran sustav pohrane podataka. U manjim i jednostavnim sustavima je dovoljno osloniti se na backup rješenje integrirano u sam OS (operativni sustav) dok za kvalitetniji backup sustav preporučamo: Microsoft DPM (Data Protection Manager) i Veeam Backup & Replication softver.

Arhiviranje podataka nije kritičan zadatak, već se koristi u slučajevima kada postoji veća količina podataka koja se rijetko koristi, a nalazi se na serverima kojima je namjena da poslužuju programe i servise bitne za poslovanje tvrtke. U takvim slučajevima podaci se arhiviraju na manje zahtjevne i jeftinije medije, a time se oslobađa diskovni prostor te povećavaju performanse na važnijim serverima.

 

Sigurnosna rješenja

Pod pojmom „informatička sigurnost“ prosječan korisnik podrazumijeva antivirusnu zaštitu, no pojam obuhvaća mnogo više od toga.
Vrlo važan aspekt sigurnosti je zaštita mrežnog prometa između informatičke mreže i Interneta gdje se koriste firewall rješenja.
Enkripcija podataka koristi se za zaštitu povjerljivih informacija tako da originalan sadržaj može vidjeti samo osoba koja posjeduje ključ za dekripciju.
Antivirusnim rješenjima okrećemo se kako bi informatički sustav zaštitili od virusa, crva, trojanaca i drugih zloćudnih programa.
Kako se velik broj zloćudnih programa prenosi putem elektroničke pošte, preporuka je da se na poslužiteljima elektroničke pošte implementira Antispam/Antivirus rješenje.
Klijentima možemo ponuditi velik broj sigurnosnih informatičkih rješenja naših partnera Intel Security-a (McAfee) i Kaspersky Lab-a.